Hindistan’da Halkın Nehirde Yıkandığı Görüntünün Pakistan’a Gönderme İçerdiği İddiası Doğru Değil

Geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında Hindistan’da Hinduizm geleneklerine göre kutlanan Kumbh Mela adlı dinî festival sırasında kaydedilen görüntü, 22 Nisan 2025 günü Keşmir bölgesindeki silahlı saldırı ardından Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan son gerginlikle yanlış biçimde ilişkilendirilmiş.

 

 

Hindistan ile Pakistan arasındaki tartışmalı Keşmir bölgesinde 22 Nisan 2025 günü silahlı militanların düzenlediği saldırıda 26 turist öldürüldü. Keşmir’de Pakistan ve Hindistan sınırlarını ayıran Kontrol Hattı’nda çatışma çıktığı bildirildi. Hindistan, Keşmir’in kendi idaresindeki kısmında düzenlenen saldırıdan Pakistan’da üslenmiş militanları sorumlu tuttu. Pakistan, bu saldırılarda rol oynadığı iddialarını reddetti ve olayla ilgili güvenilir bir soruşturma yapılmadığını ve teyit edilebilir kanıt olmadığını iddia etti. Bu hadisenin ardından Hindistan ile Pakistan arasında karşılıklı diplomatik ve siyasî restleşme başladı. İki ülke karşılıklı olarak vize muafiyetlerinin iptali, bazı diplomatların sınır dışı edilmesi, hava sahalarının kapatılması gibi bir dizi tedbir duyurdu. Hindistan, Pakistan ile 1960’ta imzaladıkları “İndus Suları Anlaşması”nı askıya aldığını açıkladı.

 

Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan bu gerginliğin ardından eski tarihli ve ilintisiz bir görüntü, Hindistan halkının Pakistan’a yönelik tepkisini yansıttığı iddiasıyla kullanıldı.

 

“Halka açık yüzme havuzu”nun görüntülendiği iddiasıyla da paylaşılan video şu şekilde:


 

 

Milyonlarca Hindu’nun Ganj Nehri’nde toplu halde yıkanmasının, hem çevresel hem de halk sağlığı açısından ciddî olumsuz etkilere yol açtığı gerekçesiyle tepkiyle karşılanan görüntüyü Pakistan-Hindistan arasındaki gerilimle yanlış şekilde ilişkilendiren paylaşım örneği şöyle sunulabilir:

 

RUSEN || Press (@RusenPress): “Tuvaletin olmadığı ama suyun olduğu Hindistan’da halk nehirlere girerek hem tuvaletlerini hem de banyolarını yaparak Pakistan’a göndermede bulundular. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok ülke temizlik sorunu nedeniyle Hindistan’dan yiyecek ürünü ithalatını engelliyor. Hint malı yiyecekler, bisküvüler ve hatta Iphonelar bile tercih edilmiyor.”

 

 

Videonun Hindistan’da halkın nehirlere girerek hem tuvaletlerini hem de banyolarını yaparak Pakistan’a göndermede bulunduğu anı yansıttığı iddiası doğru değil.

Görüntü 2025 yılı Ocak-Şubat aylarında Hindistan’da Hinduizm geleneklerine göre kutlanan Kumbh Mela (Maha Kumbh) adlı dinî festival sırasında kaydedilmiş.

Pakistan’a yönelik bir protesto eylemi sanılan görüntüde Hindular, dünyanın en büyük dini organizasyonu olarak kabul edilen, 13 Ocak 2025 günü başlayan Kumbh Mela hac festivalinde kutsal olduğuna inanılan nehirde yıkanma ritüelini gerçekleştiriyor.

 

 

Dünyanın En Büyük Dinî Buluşması: Kumb Mela

Kumbh Mela, Hinduizm’in en büyük ve en kutsal hac festivalidir.

Hindu dilinde “Kumbh” “kâse / kova / çömlek”, “mela” ise “fuar / festival” anlamına gelmektedir.

Festivalin zamanlaması, bu mitolojik olayın izini sürerek ve astrolojik hesaplamalara göre belirlenir.

Bu dinî bayramın mitolojik kökeni, tanrılar (devalar) ve şeytanlar (asuralar) arasında geçen Amrita (ölümsüzlük iksiri) savaşına dayanmaktadır. Hindu inanışına göre, ölümsüzlük iksirinin birkaç damlasının düştüğü yerler kutsal kabul edilir.

Bu festival dört kutsal şehirde dönüşümlü olarak yapılır:

– Allahabad (Prayagraj) – Ganj, Yamuna ve efsanevi Sarasvati nehirlerinin birleştiği yer,

– Haridwar – Ganj Nehri’nin Himalayalar’dan çıktığı yer,

– Ujjain – Shipra Nehri üzerinde,

– Nashik – Godavari Nehri üzerinde.

Kumbh Mela’da en önemli ritüel, “Şahi Snan” (Kutsal Yıkanma) törenidir.

Hindular Kumbh Mela’da nehirde yıkanmanın kendilerini günahlarından arındıracağına ve “moksha” olarak bilinen doğum ve ölüm döngüsünden kurtaracağına inanmaktadır.

Ganj’ın kutsal sularına dalarak günahlarından arınmayı amaçlayan (moksha arayışı) milyonlarca hacı nehrin içinde ve kenarında mantralar okur, dualar eder.  Akşamları nehir kenarında ateş ve çiçeklerle tanrıça Ganga’ya ibadet edilir. Brahmanlara bağışlar yapılır, kutsal ateş törenleri düzenlenir. Hacılar, suya çiçekler, süt, pirinç ve küçük yağ lambaları (diya) bırakır. Bu, nehre teşekkür etmenin ve onu kutsamanın bir yoludur. Bazıları, atalarının ruhlarına adanmış seremoniler de gerçekleştirir (pind daan). Özellikle çıplak dolaşan ve külle kaplı Naga Sadhular, Ganj Nehri’ne ilk girenler olur. Bu figürler geleneksel olarak dünyevi her türlü bağdan vazgeçmiş kişilerdir. Onların suya girmesi, festivale kutsal bir açılış yapar. Bazı günlerde, dini gruplar büyük geçitler yapar. Sembolik olarak “kraliyet banyosu” (Shahi Snan) adı verilen bu etkinlikler, manevi liderlerin ve mezheplerin gösterişli bir şekilde nehri kutsamasını içerir.

 

 

Söz konusu video, Pakistan-Hindistan arasındaki son gerginliğin başlaması öncesine dayanıyor.

 

Görüntü, “Ganj Nehri’ne giren Kuzey Hindistan halkı”nın görüntülendiği belirtilerek 8 Şubat 2025 günü sosyal ağlarda paylaşılmaya başlanmış.

 

 

 

Bahse konu video sosyal medya platformlarında Hinduların Kumbh Mela adlı dinî bayramda, ruhlarını günahlardan arındırmak ve bedenlerindeki kirleri temizlemek için Ganj nehrinin sularına daldığı belirtilerek kullanılmış.

Youtube gibi video platformlarında ve basın organlarında yayınlanan içeriklerde Kumbh Mela kutlamalarından benzer görüntülere rastlanabiliyor.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...