1958 yılında yayımlanan Britannica Ansiklopedisi’nde Antarktika’nın 13.000 feet yükseklikte bir kubbeye sahip olduğunun aktarıldığı iddiası doğru değil

 

 

Geçmişte “düz dünya” iddiası odaklı saçmalıkların bazılarına “Dünyanın Düz Olmadığı Nasıl Anlaşılır?“, “1897 Yılında New York Journal’da Yayımlanan Düz Dünya Haritasının Bağlamı” ve “Elon Musk’ın Dünya’nın Düz Olduğuna İnandığı İddiası” ” gibi yazılarımızda değinmiştik.

Bugünkü konumuz, düz dünya iddiasını destekleyecek şekilde 1958 yılından Brittanica Ansiklopedisi’nde Antarktika kıtasında göğe doğru uzanan bir kubbenin olduğunun aktarıldığı iddiası.

1958 yılına kadar halka açık kütüphanelerde yer alan Brittanica Ansiklopedisi’nde yapılan ölçümlerde yaklaşık 4 kilometre yükseklikte, deniz seviyesinden gökyüzüne doğru enine 80 derecelik bir açıyla güneye, boyuna ise 90 derecelik açıyla doğuya doğru uzanan bir kubbenin var olduğunun yapılan uçuşlarla kanıtlandığının aktardığı, ansiklopedide geçen yazıdaki eğilimli kubbenin düz dünya haritalarında geçtiği, 1959 yılında imzalanan Antarktika Anlaşması’nın ardından bu ansiklopedinin ve haritanın toplatıldığı iddia edilmiş.

Bu yanlış iddia, “Düz Dünya ve Gökkubbeyi anlatan kitap” gibi notlarla aşağıdaki görüntüyle paylaşılmış.

Doğukan Özkan adlı şahsın paylaşımıyla örnekleyecek olursak:

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Doğukan Özkan (@1dgkn)’in paylaştığı bir gönderi


 

1958 yılında yayımlanan Britannica Ansiklopedisi’nde (The Encyclopaedia Britannica)  düz dünyacıların inandığı gibi Antarktika’nın çevresini saran bir kubbeden bahsedilmiyor.

Brittanica’nın 1958 yılı öncesinde yayımlanan versiyonlarında iddia edildiği gibi bir bölüm geçmiyor.

Brittanica Ansiklopedisi’nde Dünya’nın yuvarlak olduğu ve Antarktika’nın etrafında bir duvarın örülü olmadığı haritalar yayımlanmış.

Söz konusu metin Brittanica Ansiklopedisi’nden değil Encyclopedia Americana‘dan alıntı.

Paylaşılan metin, 1960 basımı Encyclopedia Americana‘da da geçiyor.

İlgili bölümde yaklaşık 80° Güney Enlemi ve 90° Doğu Boylamında 13.000 feet, yani yaklaşık 3,96 kilometre yükseklikte bir kubbenin yer aldığı aktarılmış:

“Four United States planes flew from New Zealand to McMurdo Sound on Dec. 20, 1955, and made exploratory flights over unknown parts of the continent until Jan. 18, 1956, when they returned to New Zealand. These flights proved the inland areas to be featureless in character, with a dome 13,000 feet high at about latitude 80 S., longitude 90 E.”

“Dört ABD uçağı, 20 Aralık 1955’te Yeni Zelanda’dan McMurdo Sound’a uçtu ve Yeni Zelanda’ya döndükleri 18 Ocak 1956’ya kadar kıtanın bilinmeyen bölgeleri üzerinde keşif uçuşları yaptı. Bu uçuşlar, yaklaşık 80 güney enlemi ve 90 doğu boylamında 13.000 feet yüksekliğinde bir kubbe ile iç bölgelerin özelliksiz bir karaktere sahip olduğunu kanıtladı.”

 

antariktika-kubbe

 

Encyclopedia Americana‘da yer verilen metin, Antarktika coğrafyası ve zemini hakkında bilgi sunarken, etrafının bir kubbe ile çevrili olduğu ya da bir uçağın gökyüzündeki görünmez bir kuvvet alanına çarpması hakkında bir bilgi içermiyor.

Ansiklopedide Antarktika’nın arazi özellikleri bölümünde buzul yükseltiler / kubbeler hakkında sunulan bilgiler Dünya’nın etrafını bir gökkubbenin sardığının aktarıldığı sanılarak sunulmuş.

İlgili bölümde geçen “dome” sözcüğü, genellikle yuvarlak bir şekle sahip dağlar için kullanılan jeolojik bir terimdir.

Ansiklopedide gökyüzüne uzanan bir kubbe sanılan “dome” aslında bir yükselti anlamına geliyor.

Söz konusu “kubbeler” Antarktika Platosu’ndaki nispeten düz karlı zirveleri ifade etmektedir (Paul A. Siple (1956). “Antarctic Geography“. Antarctica in the International Geophysical Year: Based on a Symposium on the Antarctic, Volume 1).

Antarktika’da Dome A, Dome B, Dome C, Talos Dome, Titan Dome ve Dome Fuji gibi buzlu zirveler / buzul kubbeler bulunmaktadır.

 

antarktika-dome

 

Düz dünyacı paylaşımda “eğim” sanılan ölçümler aslında koordinat bilgisidir.

Ortalama yüksekliği 10.000 feet civarında olan Antarktika Platosu’nda yer alan 13.000 rakımlı Dome A (diğer adıyla Dome Argus) 80°22′Güney 77°21′Doğu koordinatlarında yer almaktadır.

Söz konusu metni içeren ansiklopedinin ve haritanın 1959 yılında Antarktika Antlaşması’nın ardından toplatıldığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor.

Dünya’nın düz olmadığına dair kayda değer sayıda başlığı ve delili barındıran 1958 yılından Encylopedia Americana‘da Antarktika ile ilgili harita ve bilgilerde sanıldığı gibi bir gökkubbe bahsi geçmiyor.

Encyclopedia-Americana-antarktika-1958Encyclopedia-Americana-antarktika-1958

 

 

Dünya’nın 13000 ft. civarı bir kubbe ile tamamen kaplı olduğu iddiası düz dünyacıların uydurmasıdır.

 

Ezcümle, düz dünyacıların Dünya’nın düz olduğuna dair hiçbir atıf içermeyen ansiklopediyi kendilerine referans aldığı, koordinatları derece olarak algıladığı, yanlış ansiklopediye atıf yapıp, yanlış yorumladığı bir metin.

 

 

Yorumunuzu yazınız...