Aynı güzergahtaki yolu 21 saniye kısaltmak için (tek şeritli eski vadi yolu yerine) inşa edildiği ileri sürülen Osmancık-Merzifon Karayolu üzerindeki Badal Tüneli’nin ve yan yolunun varlık sebebi sadece yolu kısaltmak değil, taş düşme ve buzlanmaya karşı “güvenlik” kaynaklı. 

 

 

Amasya’ya bağlı Gümüşhacıköy’de bulunan Badal Tüneli bazı vatandaşlar tarafından yanında çift şeritli yol bulunmasına rağmen gereksiz yere inşa edildiği eleştirisiyle karşılanıyor.

 

Badal Tüneli’nden geçerken bir vatandaşın kaydettiği görüntü sosyal medya platformlarında, tünelin sadece 21 saniyelik tasarruf sağladığı iddiasıyla paylaşılıyor.

 

Genco (@genco_1881): “Çorum Badalın tünelini anlatmış.. 21 Saniyelik tasarruf ! Milyonlara bedel , SONRA MI ! YOL YABDI YOL ! DEYOROO ..!”


Yanda yol varken tünel neden yapılır?” sorusuyla yaygın şekilde paylaşılan bahsi geçen videodaki vatandaşın sarf ettiği sözler şu şekilde:

“Yan taraftan bir yol gidiyor. Bu yol tünelin içinden değil, yan tarafından gidiyor. Çift şeritli 2 gidiş 2 gelişlik tünel. Bu da Badal Tüneli’nin girişi, 921 metre. Siz sayın. Ben saymayacağım kaç saniye sürdüğünü siz sayın. Evet, şimdi… Tünelin ışıkları göründü. Muhtemelen 5-6 saniye içinde tünelden çıkacağız. Burası 15 yıl sürdü. Yani minimum 10 yıl 15’i var. var. Yoldan dolaştığınız zaman 45-50 saniyede dolaşıyorsunuz. Buradan dolaştığınızda 20-21 saniye dolaşıyorsunuz. Bakın o yol buraya geldi. Bakın. O yol burada. Tak burada birleşti. 20-21 saniye için 10 yıl burada hizmet verildi, çalışıldı. Hani memleket nasıl soyuldu diyor ya böyle soyuluyor. Bakın burası 15 yıldır tesisi yapan koca firma. Hâlâ makinaları duruyor. Bir tünel daha yapacaklar büyük bir ihtimalle onun için bekliyor.”


 

Osmancık-Merzifon Karayolu üzerinde inşa edilen, her biri 921 metre uzunluğundaki 2 tüpten oluşan Badal Tüneli’nin yanında iki şeritlik bir yol olduğu doğru. Ancak, Badal Tüneli, aynı güzergahta bir yan yolu sadece 21 saniye kısaltmak için inşa edilmedi. Tek şeritli eski vadi yolu yerine yapılan tünelin ve yan yolun varlık sebebi aslında taş düşme ve buzlanmaya karşı “güvenlik” kaynaklı. 

 

badal-tuneli-harita

 

 

 

Merzifon-Osmancık arasındaki güzergahta 921 metrelik tünelin yanı sıra 3,6 kilometreyi bulan bağlantı yolu ve 4 adet köprünün yer aldığı proje 19 Ocak 2023 tarihinde trafiğe açıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarında Badal Tüneli ve Bağlantı Yolları’nın çevreye yayılan karbon emisyon miktarını azalttığı, zamandan ve akaryakıttan tasarruf sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlandığı belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Badal Tüneli ve bağlantı yollarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Trafiğe 921 metre uzunluğunda, çift tüplü olarak hizmet verecek Badal Tüneli Projesi’nin toplam uzunluğu, bağlantı yollarıyla, 4,5 kilometreye ulaşıyor. Proje kapsamında ayrıca, toplam 345 metre uzunluğunda 4 adet köprü yer alıyor. Kuzey hattının Amasya geçişinde yol standardının artırılması amacıyla hizmete sunulan Badal Tüneli’yle keskin virajlarla geçilen apik arazi yapısına sahip kesimde tünelli geçiş imkanı tesis edildi. Ayrıca, dağ yamaçlarından taş düşmelerinin önüne geçilerek trafikte can ve mal güvenliği sağlandı. Tünel sayesinde kış aylarında karla mücadelenin güçleşmesi ve yağışlı havalarda vadi içerisinde kalan mevcut güzergahta meydana gelen buzlanmalar nedeniyle yaşanan kazaların da önüne geçildi.”

Tünelin vakitten ve akaryakıttan yılda 21,4 milyon lira tasarruf sağlayacak, karbon emisyonunu 265 ton azaltacağı aktarıldı.

 

Trafik kazalarının sık yaşandığı bir bölge olan Kuzey Tetek güzergahı üzerindeki Badallar mevkiinde açılan tünelle kış aylarında karla mücadelenin güçleşmesi ve yağışlı havalarda vadi içinde kalan mevcut güzergahta meydana gelen buzlanmalar sebebiyle yaşanan kazaların önüne geçilmesinin, trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı açıklanmıştı.

Amasya Valisi Osman Varol, tünelin vatandaşlarının güvenliğini ve refahını sağlamak amacıyla inşa edildiğini şu sözlerle ifade etmişti:

“Böyle bir mevkide insanların ulaşım güvenliğini sağlayabilmemiz için ve nihayetinde onların canını kurtarabilmek, üzücü kazaları yaşamamak, rahat seyahat etmesini sağlayabilmek için devletimizin çok ciddi kaynaklar ayırdığını ve çok büyük yatırımlar yaptığını görmekteyiz. Hamd olsun devletimiz bu güce sahip. Bugün burada yaklaşık 120 Milyon TL maliyeti olan tünellerimiz, ayrıca yapılacak sanat yapılarımız var. Hepsi tamamlandığında Türkiye’nin en sıcak, riskli noktalarından birisi olarak adlandırılan bu bölgede inşallah trafik kazalarında diğer tedbirlerimizle birlikte ciddi azalış ortaya çıkacaktır.”

 

“Yanda yol varken tünel neden yapılır?” sorusunun yanıtı da “alternatif” ve “güvenlik” hususlarıyla ilgili.

Servis yoluna, tünele giremeyecek olan (patlayıcı taşıyanlar gibi) araçların tarafından kullanılmak zorunda olması, tünelde bakım, göçük, kaza gibi durumlar yaşanması durumunda trafik akışı için alternatif olması gibi nedenlerden ötürü ihtiyaç duyulmaktadır.

 

 

Özetle, tünelin inşa sebebi sadece yolu kısaltmak değil, taş düşme ve buzlanma nedeniyle trafik kazalarının sık yaşandığı tek şeritli eski vadi yolu yerine “yol güvenliği” sağlamak.

 

Yorumunuzu yazınız...