Fotoğrafın 28 Yıldır Tır Şoförlüğü Yapan Erkeğin Yüzünün İki Yanında Farklı Ölçüde Deformasyona Yol Açan Güneş Yaşlanması Etkisini Gösterdiği İddiası DOĞRU

 

Haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında paylaşılan28 yıl boyunca tır şoförlüğü yapan bir erkeğin yüzünün sağ ve sol tarafı arasında kayda değer ölçüde deformasyon farkı görülen fotoğraf şu şekilde:

 

Tek-Yonlu-Dermatoheliyoz

 

Fotoğrafın kaynağı, Jennifer R.S. Gordon ve Joaquin Brieva’nın 2012 yılında The New England Journal of Medicine adlı dergide yayımlanan “Unilateral Dermatoheliosis” başlıklı makaleleri (366:e25).

 

28 yıl boyunca yolda direksiyon sallayan tır şoförünün yüzü ultraviyole A (UVA) radyasyonuna uzun süre asimetrik şekilde maruz kaldıktan sonra cildinin farklı kesimleri farklı hasar görmüş. 28 yıl boyunca aynı istikamette tır süren şoförün yüzünün Güneş gören tarafı diğer tarafa kıyasla daha fazla kırışarak daha yoğun “yaşlılık” etkisi göstermiş.

 

ABD’nin Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları da 28 yıl boyunca tır şoförlüğü yapan erkeğin yüzünün Güneş’i daha fazla gören kısmında oluşan deformasyonu inceledikleri makalelerinde 69 yaşındaki şoförün yüzünün Güneş gören sol tarafının yaşlanma etkilerinin çok belirgin biçimde ön plana çıktığı bu fotoğrafa yer vermiş.

 

tek-yonlu-gunes-yaslanmasi
Fotoğrafın orijinali ile yüzün Güneş alan ve almayan taraflarının çiftlendiği kompozit görsel

 

“Güneş’in olumsuz etkileri”ne bir örnek oluşturduğu düşünülen bu fotoğrafta genellikle Güneş ışığına eşit olmayan bir şekilde maruz kalınmasıyla yüzde tek taraflı oluşan hasar “Tek Yönlü Güneş Yaşlanması” (“Tek Yönlü Dermatoheliyoz” / “Unilateral Dermatoheliosis”) olarak adlandırılıyor.

 

Dermatoheliyoz, genellikle güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt hasarını ifade eden bir terimdir. Bu durum, uzun süreli güneşe maruz kalmanın, cildin yaşlanmasına ve güneşe bağlı cilt hasarına yol açabileceği durumları kapsar.

Tek yönlü dermatoheliyoz, ciltte güneş hasarının tek taraflı olarak görülmesidir. Bu durum, genellikle güneş ışığına maruz kalmanın eşit olmayan bir şekilde gerçekleştiği durumlarda görülür. Örneğin, bir gözün sürekli olarak güneş gözlüğüyle korunması, o göze gelen güneş ışınlarının azalmasına ve bu bölgedeki cildin daha az hasar görmesine neden olabilir.

Tek yönlü dermatoheliyoz, genellikle yüz, boyun ve eller gibi güneş ışığına en çok maruz kalan bölgelerde görülür. Cildin daha ince ve daha hassas olduğu bu bölgeler Güneş hasarına daha maruz kalmaya daha yatkındır.

 

 

Bahsi geçen fotoğraf, görülen erkeğin 50 yıl boyunca bir kablosuz yönlendiricinin yanındaki metal yaylardan oluşan bir yatakta sol tarafında yattığı iddiasıyla paylaşılmış. Yukarıdaki aktarıldığı üzere fotoğraf 28 yıldır yollarda olan, kimliği belirlenemeyen 69 yaşındaki bir kamyon şoförünün ultraviyole A (UVA) radyasyonuna maruz kalan yüzünü yansıtıyor. Kablosuz ağlar (Wi-fi) 1997 yılına kadar mevcut değildi. Hâliyle 50 yıl boyunca bir kişi kablosuz ağa maruz kalmış da olamaz.

 

UYARI: Cilt kanseri riskini azaltmak için, güneş ışınlarından korunmak, UV ışınlarına karşı koruyucu kremler kullanmak önemlidir.

 

Yorumunuzu yazınız...