UYARI: İŞBU YAZI RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜNTÜLER İÇERMEKTEDİR
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim 2023 günü sabahı İsrail’e karşı saldırıya geçti. Hamas üyeleri, İsrail güvenlik güçlerine saldırılar düzenledi ve şehir meydanlarını kontrol altına almaya çalıştı. “Aksa Tufanı” ismi verilen Hamas operasyonu sonrası İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti ve Gazze Şeridi’de saldırılar düzenledi.
Bu sürecin ardından İsrail-Hamas saldırıları ile ilgili sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde birçok asılsız içerik servis edildi.
7 Ekim 2023 saldırılarıyla ilgili asılsız iddiaların en çarpıcıları Hamas’ın 40 İsrailli bebeğin başını kestiği ve İsrailli kadınlara tecavüz edildiği idi (Her iki iddia da doğrulanamadı).
Hamas’ın 7 Ekim 2023 saldırılarında yaşamını yitiren ya da esir alınan İsrailliler için açılan internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında üzeri çıplak ölü kadın fotoğrafının Hamas militanlarının tecavüzü yansıttığı iddiasıyla kullanıldığı görüldü.
Telegram kanallarında / gruplarında yayılan bahse konu fotoğraf ülkemizden sosyal medya kullanıcıları tarafından da 7 Ekim 2023 günü tecavüz edilen İsrailli kadınlara ait olduğu iddiasıyla paylaşıldı.
Geçmişte, bir videoda Hamas’ın 7 Ekim 2023 günü sabahı Gazze sınırlarını geçerek başlattığı saldırıda kaçırdığı İsrail vatandaşlarından birine tecavüz edileceğinin söylendiğinin duyulduğu yönündeki yanlış iddiayı dolaşıma sokan sosyal medya kullanıcısının paylaşımıyla örnekleyecek olursak:
İzzet Murat Güler (@murat_tlv): ““7 Ekim’de şeriatçı Hamas teröristleri tecavüz etti” dediğimizde, sapık gibi bizden tecavüz pornosu, videosu isteyen sivrizekalar var. Olay yeri inceleme raporu var. Yetmiyor. Adli Tıp otopsi incelemesinde cesedin içinden 7 farklı erkeğe ait sperm örneği çıkıyor. Yetmiyor. Görgü tanıklarının ifadesi var tecavüzü görmüşler. Yetmiyor. Olay yerine ilk ulaşan yardım ekiplerinin ifadeleri var. Yetmiyor. Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin raporları var. Yetmiyor. Canlı yakalanan teröristlerin ifadesi var tecavüz ettik diyorlar. Yetmiyor. Size tecavüz pornosu paylaşmayacağım. Ama bu savaşın nasıl başladığını asla unutmayın.”
Fotoğrafın 7 Ekim 2023 günkü saldırıda Hamas militanlarının İsrailli kadınlara tecavüz ettiğini ortaya koyduğu iddiası doğru değil.
Fotoğrafın sanal alemde izine Hamas’ın 7 Ekim 2023 tarihli saldırılarının öncesinde rastlanabiliyor.
Bahsi geçen fotoğrafın Filistinlilerle, İsraillilerle, Hamasla bir ilgisi bulunduğuna dair bir emare bulunmuyor.
2022 yılında sosyal medyada, çeşitli internet forumlarında ve sitelerinde paylaşılan fotoğrafa 2023 yılında ölü kadın savaşçılara ve askerlere ait derlemede yer verilmiş.