Videonun İtalya’da Halkın Koronavirüs Salgını Nedeniyle Tekbir Getirdiği Ana Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
İtalya’da halkın koronavirüs salgını nedeniyle tekbir getirmeye başladığı iddiasıyla “İtalya Allahu ekber dedi” notuyla paylaşılan video 11 Ocak 2020 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’in protesto edildiği eylemden.
Koronavirüs salgınından en olumsuz etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’da İslâm dinine yönelimin yoğunlaştığı iddiasıyla birçok görselin bağlamından kopartılarak sosyal medyada paylaşıldığını daha önce aktarmıştık. Koronavirüs salgınının etkisiyle İtalya’da bir milyarderin tüm servetini sokağa attığı, halkın Müslümanlarla birlikte secde ettiği, ölenler için toplu mezar oluşturulduğu, namaz kılan Müslümanların taklit edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ,koronavirüsten kurtulmak için Kuran okutulduğu iddiasının ise lanse edildiği gibi olmadığını aktarmıştık.
Rastladığımız bir diğer asılsız iddia ise daha öncekilerden eksik kalan İtalya’da koronavirüs salgını nedeniyle halkın tekbir getirmeye başladığı iddiası.
Mezkur iddiayı içeren video kaydı şu şekilde:
“İtalya’da Allahu ekber sesleri” ya da “İtalya’da tekbir sesleri” notuyla ilgili videoyu aktaran paylaşımlardan bazıları şöyle:


Sanılanın aksine video kaydının İtalya ya da koronavirüs salgını ile bir ilgisi bulunmuyor.
İtalya'da halkın koronavirüs salgını nedeniyle tekbir getirmeye başladığı iddiasıyla paylaşılan video 11 Ocak 2020 tarihinde Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'in protesto edildiği eylemden. pic.twitter.com/SH0NjuqRQI
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) April 23, 2020
İtalya’da halkın koronavirüs salgını nedeniyle tekbir getirmeye başladığı iddiasıyla “İtalya’da Allahu ekber sesleri” notuyla paylaşılan video 11 Ocak 2020 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’in protesto edildiği eylemden.
Bahse konu protesto eylemine ilişkin Youtube’a yüklenmiş video kaydına ve yayınlanan Almanca haberlere rastlayabiliyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=8TpMNhnxFBQ
AFP yaptığı incelemede videonun çekildiği yerin Hamburg Steindamm olduğunu ortaya koymuştu.