Montaj İçeren Yeryüzü Şekilleri Fotoğrafları
Yer şekillerine ait fotoğraflar üzerinde yapılan dijital düzenlemelerden bazı örnekleri derleyelim istedik…
“Uyuyan Kadın Dağı” olduğu iddiası ile paylaşılan görsel aslında Jean-Michel Bihorel adlı sanatçı tarafından oluşturulan “Winter Sleep” (Kış Uykusu) başlığı altında yayınladığı dijital bir tasarıma dayanıyor. Uyuyan Kadın Dağını andırdığı iddiası ile paylaşılan görseldeki Susitna dağının Google Haritalar’dan kuş bakışı görüntüsüne bakıldığında Susitna dağının Uyuyan kadın figürünü içermediği görülebilmektedir (İlgili yazımızı inceleyebilirsiniz).
Ay-yıldız şeklindeki adaya ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel de dijital düzenlemeyle oluşturulmuş. Fotoğrafın aslı ABD’ye bağlı Hawaii’deki Molokini kraterine ait (Konu hakkındaki incelememize göz atabilirsiniz).

İnsan suretindeki kaya üzerinden şelale görseli montaj ürünü. Tayland’taki Phang Nga körfezinde yer alan bir adaya ait görsel üzerinde fotoşopla oluşturulmuş.
Kuzey ışıkları, volkan lavları ve doğal termal havuz içerikli fotoğraf İzlanda’dan değil. Ağır photoshop içeriyor.
Fuji Dağı tepesindeki katmanlı (mercek / lentiküler) bulut fotoğrafı da montaj içeriyor (Detay için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz).


Geyik ve manzaralı fotoğraf, Roland Epple’ın bir fotoğrafı üzerinde oynanarak oluşturulmuş.
İrlanda’da var olduğu iddia edilen şato ada. Görsel aslında Tayland’dan bir ada & Almanya’dan bir kalenin bileşimi.
Göz şeklindeki krater gölüne ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf, İzlanda’daki Kerid Krater Gölü’ne ait görsel üzerinde oynanarak oluşturulmuş.
Kaplumbağa şeklindeki dağa ait olduğu sanılarak paylaşılan görsel aslında İtalya’nın Capri adasının kıyısında bir deniz mağarası olan Blue Grotto’dan (Mavi Mağara) JI Zhu’nun çektiği fotoğraf üzerinden oynanarak oluşturulmuş.
Sosyal medyada paylaşılan hayvan suretindeki yeryüzü şekillerine ait görsellerin birçoğu aslında Martijn Schrijver tarafından gerçekleştirilen “dijital monte”.
Bulgaristan’ın kuzeyindeki Lovech bölgesindeki Karlukovo köyünde yer alan Prohodna Mağarası‘nın tavanında yer alan 2 gözü andıran dev oyuktan Ay’ın gözüktüğü anı yansıttığı iddia edilen fotoğraf da fotoşop ürünü.
Fil şeklindeki tepe görseli, Shutterstock‘ta yer alan stok fotoğraf ile Verucchio’dan karlı manzara fotoğrafının birleşimiyle dijital müdahale ile oluşturulmuş.
İzlanda ya da Hindistan’daki fil şeklinde kayayı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan görsel aslında Marcel Laverdet tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’nden bir stok görsel kullanılarak dijital müdahale ile oluşturulmuş.
Fil ve yavru fil şeklindeki kaya görseli de (“Bir Fili Nasıl Gizlersiniz?” (“How Do You Hide An Elephant?“) adlı photoshop yarışması için) dijital düzenleme ile oluşturulmuş.
Fil şeklinde tepe görseli de Martijn Schrijver imzasını taşıyan bir photoshop…
Norveç’teki Segla Dağı‘na ait fotoğraf üzerine kurt ve Ay montajı (Michelle von Kalben tarafından) gerçekleştirilmiş (İlgili yazımızı inceleyebilirsiniz).
Kubbet-üs Sahra’daki Hacer-i Muallak (Muallak Taşı) olduğu iddiasıyla paylaşılan kaya görseli de montaj içeriyor (Detay için ilgili incelememizin yer aldığı sayfayı ziyaret edebilirsiniz).
Örneklendiği üzere internet sitelerinde, basın organlarında, sosyal medyada karşılaştığınız her görsel gerçeği yansıtmıyor olabilir. Bu nedenle şüphe kaslarını faal tutmakta fayda var!