Afganistan Kadın Milli Voleybol Takımında Forma Giyen Oyuncusu Mahjabin Hakimi’nin Taliban Tarafından Kafası Kesilerek Öldürüldüğü İddiası Doğru Değil
Kadın sporcuların Taliban kontrolüne geçen Afganistan’da güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldığı biliniyor. Kadın voleybol oyuncularının Taliban rejimi nedeniyle kendilerini güvende hissetmedikleri ve ülkeyi terk ettikleri ya da terk etmeye çalıştıkları daha önce basına yansımıştı.
Eşref Gani hükümetinin çöküşünden ve Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinden sonra Afganistan genç kadın milli voleybol takımında ve Kabil Belediyesi Voleybol Kulübü’nde forma giyen Mahjabin Hakimi’nin Taliban tarafından kafası kesilerek öldürüldüğü iddiası geçtiğimiz günlerde dolaşıma girdi.
İddianın kaynağı, İranlı gazeteci Muhtar Vefayi’nin Independent Farsça‘da yayımlanan haberine dayanıyordu. Söz konusu haber, güvenlik için Suraya Afzali adını kullanan antrenörlerinden birinin aktarımına dayanıyordu. Suraya Afzali’nin aktarımına göre Mahjabin Hakimi Ekim ayının başlarında Kabil’de Taliban tarafından kafası kesilerek öldürülmüştü. Hakimi’nin ailesinin konuşmaması için tehdit edilmesinden ötürü kimse de bu cinayetten haberdar olmamıştı.
قتل #ماه_جبین_حکیمی احتمالا در اوایل اکتبر رخ داده است و بهدلیل اینکه خانوادهاش تهدید شدهاند در این مورد با کسی صحبت نکنند، این مسئله تا امروز پوشیده مانده است. پس از فروپاشی دولت پیشین، دختران ورزشکار در سراسر #افغانستان، با تهدید جدی امنیتی مواجهاند.#طالبان
— Independent Persian (@indypersian) October 19, 2021
İddiayı aktaran diğer sosyal medya paylaşımları şu şekildeydi:
Zala Zazai:
“Afganistan milli kadın voleybolcunun yardıma ihtiyacı var. Bir oyuncu bu teröristler tarafından öldürüldü ve diğer oyuncularımızı kaybetmek istemiyoruz. Kabil’de kapana kısıldılar ve kimse onları dinlemiyor.”
د افغانستان د ښځینه والیبال ملي لوبغاړی مرسته ته اړتیا لري. یوه لوبغاړی د دې ترهګرو لخوا ووژل شوه او موږ نه غواړو خپل نور لوبغاړي له لاسه ورکړو. دوی په کابل کې بند پاتې دي او هیڅوک د دوی غږ نه اوري. #DoNotRecognizeTaliban @FIFAWorldCup @FIFAWWC @fifamedia pic.twitter.com/HsXTQQxmxB
— Zala Zazai (@zala_zazai) October 19, 2021
Saleha Soadat:
“Afganistan kadın milli voleybol takımında oynayan Mahjabin Hakimi, Kabil’de Taliban tarafından başı kesilerek öldürüldü.”
ماهجبین حکیمی، یکی از بازیکنان تیم ملی والیبال بانوان افغانستان از سوی طالبان در شهر کابل، سر بریده شدهاست. pic.twitter.com/kKrxVujH8c
— Saleha Soadat (@SalehaSoadat) October 19, 2021
İddia ülkemizden haber sitelerine ve sosyal medya platformlarına da yansımıştı.
Örnekleyecek olursak:
Gerçek Gündem & Sözcü & İnternet Haber:
“Taliban, Afganistan Gençler Kadın Milli Voleybol Takımı oyuncusunu öldürdü.
ABD’nin Afganistan’ı terk etmesinin ardından Kabil’e giren ve kah dondurma yiyerek kah çarpışan otomobillere binerek tüm dünyaya “ılımlı islam” mesajı vermeye çalışan Taliban’ın Afganistan Genç Kadın Voleybol Milli Takım sporcusu Mahjabin Hakimi’yi kafasımı keserek öldürdüğü bildiriliyor.”
“Taliban, Afganistan Kadın Voleybol Milli Takım sporcusu Mahjabin Hakimi’yi kafasını keserek öldürdü.”
“Taliban, Afganistan kadın milli voleybol takımının genç yaş grubunda forma giyen oyuncusu Mahjabin Hakimi’nin kafasını kesti.
— Business Time”
“Mahjabin Hakimi. Afganistan Milli Voleybol Takımı Oyuncusu. Taliban onu kafasını keserek infaz etti. Geçen hafta Türkiye’de de “temaslarda bulundular”.”
Ancak, Independent Farsça’da yayımlanan haberin aksine Mahjabin Hakimi henüz Taliban Kabil’i 15 Ağustos 2021’de ele geçirmeden önce Ağustos ayı başlarında hayatını kaybetmiş.
Mahjabin Hakimi’nin intihar ettiği ya da akrabaları tarafından öldürüldüğü düşünülüyor. Ölüm nedeni henüz net şekilde belirlenebilmiş değil.
Alt News, konuya ilişkin yayımladığı incelemede Mahjabin Hakimi’nin Taliban tarafından öldürülmediğini ortaya koymuş ve iddiaya ilişkin Hakimi ailesinden bir bireyin şu ifadeleri kullandığını raporlamıştı:
“Ekim ayında Taliban tarafından öldürülmedi. Mahjabin’in ölümü 6 Ağustos’ta gerçekleşti ve cesedi nişanlısının Kabil’deki banyosunda bulundu. Mahjabin’in boğularak öldüğünü iddia etti. Ancak ailemiz, kayınpederinin kötü niyetli olduğundan şüpheleniyor.“
Skandar Hakimi’nin 7 Ağustos 2021 tarihli Facebook paylaşımında kız kardeşi Mahjabin Hakimi’nin vefatından bahsettiği ve arkadaşlarının taziye mesajlarını ilettiği görülebiliyor. Bahsi geçen sosyal medya paylaşımlarında Taliban’la ilgili bir ifadeye rastlanamıyor.

Babası Mohammad Sarwar Hakimi’nin sosyal medya hesabında 16 Ağustos 2021 tarihinde paylaştığı kızının naaşının fotoğraflarında Mahjabin Hakimi’nin boğazının kesik olduğu görülebiliyor.
Zarmina Alizada’nın sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarda arkadaşı Mahjabin Hakimi’yi 8 Ağustos 2021 günü defnettiklerini belirttiği anlaşılıyor.
https://www.facebook.com/montazar.alizada/posts/2347882265345864
https://www.facebook.com/montazar.alizada/posts/2349435271857230
Mahjabin Hakimi’nin 13 Ağustos tarihli cenaze törenine ait olduğu anlaşılan bir duyuru metni de paylaşılmıştı.
Alt News, Mahjabin Hakimi’nin mezar taşı görseline de ulaşmıştı. Mezar taşı üzerinde “5/15/1440 (milâdi takvimle 6 Ağustos 2021) Cuma gecesi Allah’ın rahmetine kavuşan Mohammad Sarwar Hakimi’nin kızı Mahjabin Hakimi’nin mezarı” yazılı olduğu anlaşılıyor.

Kabil merkezli Aamaj News adlı haber kanalı, Mahjabin Hakimi’nin Taliban tarafından kafasının kesilerek öldürüldüğü iddiasının doğru olmadığını, Hakimi’nin Kabil’in Taliban kontrolüne geçmeden 1 hafta önce öldürüldüğünü aktarmıştı:
“Mahjabin Hakimi Taliban tarafından başı kesilmedi ve Kabil’in düşmesinden bir hafta önce “öldürüldü” Mahjabin Hakimi’nin kafasının kesildiği haberinin ardından kaynaklar Amaj’a haberin asılsız olduğunu ve Mahjabin’in Kabil’in düşmesinden bir hafta önce gizemli bir şekilde öldürüldüğünü söyledi.”
تحقیق آماج: ماهجبین حکیمی از سوی طالبان سر بریده نشده و یک هفته پیش از سقوط کابل «کشته شده بود»
به دنبال نشر خبری مبنی بر سربریده شدن ماهجبین حکیمی، منابع به خبرنگار آماج میگویند که این خبر اساس ندارد و ماهجبین یک هفته پیش از سقوط کابل به گونه مرموز کشته شده بود.#آماج_نیوز pic.twitter.com/C4ymr4R8hX
— Aamaj News (@aamajnews24) October 20, 2021
İddianın yanlış olduğu Afganistan’tan birçok gazeteci tarafından da vurgulanmıştı.
Deepa. K. Parent:
“Hakimi Hanım’ın bir aile üyesiyle görüştüm ve ölümüyle ilgili tweetleri sildim. Lütfen ailenin talebini dikkate alın ve siz de silin. Ölüm nedeni ile ilgili haberler yanıltıcıdır. Lütfen onun huzuru için dua edin. HUZUR İÇİNDE YATSIN”
Guys, spoke to a family member of Ms. Hakimi and have deleted the tweets about her death. Please consider the family’s request and delete them too. The news about the cause of her death is misleading. Please do pray for her peace. RIP
— Deepa. K. Parent (@DeepaParent) October 19, 2021
Miraqa Popal:
“Bu doğru değil, Kabil’in Taliban tarafından ele geçirilmesinden 10 gün önce ben TOLOnews Newsgathering’in başındayken intihar etti.”
https://twitter.com/MiraqaPopal/status/1450782844566085634
Madam Frogh:
“Kuzeni intihar olduğunu söyledi. @indypersian biraz açıklama yapmak zorunda.”
Her cousin has said it was a suicide. @indypersian has to do some explaining. https://t.co/JxMgzuD8gg
— Madam Frogh (@FroghWazhma) October 19, 2021
Afgan gazetesi Bilal Sarway:
“Konuştuğum bazı akrabalarına göre intihar etmişti.”
She had Committed suicide according to some of her relatives I manage to speak to.
— BILAL SARWARY (@bsarwary) October 20, 2021
Kabul Now adlı çevrim içi gazetenin yayıncısı Zaki Daryabi:
“Bu doğru değil. Maah Jabin aylar önce intihar etti. Bu tür haberleri teyit ederken ve yayınlarken çok dikkatli olmalıyız.”
This is not true. Maah Jabin suicided months ago. We must be very careful for confirming and publishing news like this. https://t.co/CW7z51YzAX
— Zaki Daryabi (@ZDaryabi) October 20, 2021
Muhammad Abid khan Atozai:
“Doğrulama: Mahjabin Hakimi Taliban tarafından başı kesilmedi ve Kabil’in düşmesinden bir hafta önce “öldürüldü” Aile üyesi “Amaj haberlerine” haberin asılsız olduğunu ve Mahjabin’in Kabil’in düşmesinden bir hafta önce gizemli bir şekilde öldürüldüğünü söyledi.”
Fact-check: Mahjabin Hakimi was not beheaded by the Taliban and was "killed" a week before the fall of Kabul
Her family member told to “Amaj news” that the news was baseless and Mahjabin had been mysteriously killed a week before the fall of Kabul. https://t.co/0pq04j3IkL pic.twitter.com/0bgwiuL8wZ
— Muhammad Abid khan Atozai (@AtozaiKhan) October 20, 2021
Mahkabin Hakimi’yi tanıdığını belirten Raihana Hashimi adlı Twitter kullanıcısı ise Hakimi’nin Afgan Ulusal Ordusu’na bağlı komandolarından olduğunu ve Taliban Kabil’i ele geçirmeden 10 gün önce akrabaları tarafından öldürüldüğünü ileri sürmüştü.
She was a member of Afghan National Army Commando and was killed by her in laws 10 days before The Taliban… I knew her personally
— Raihana Hashimi (@RaihanaHashimi) October 20, 2021