Paylaşılan Fotoğrafın Türkiye’den Gözlemlenen Yeşil Göktaşına Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
31 Ocak 2022 gecesi ülkemizin farklı noktalarında yeşil ışık saçan bir meteorun görüntülendiği iddiası sosyal medyada büyük ilgi çekmişti.
Hakkında ülkemizdeki gözlemevlerinin (işbu yazının hazırlandığı an itibarıyla henüz) bir açıklama yapmadığı göktaşına dair Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından “yeşil ışık saçan meteor hakkında yapılan açıklama” şu şekildeydi:
“Dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında gökyüzünde yeşil ışık saçan meteor görüntülenmiştir.
Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.
Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlarca metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil, sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.
Metal atomları, sodyum lambalarındaki gibi ışık yayar: sodyum (NA) atomları turuncu-sarı bir ışık verir, demir (Fe) atomları sarı bir ışık, magnezyum (Mg) yeşil baskın ışık yayar. İyonize kalsiyum (Ca) atomları, atmosferik nitrojen (N2) ve oksijen atomları (O) ve molekülleri kırmızı bir ışık verirken mor bir renk tonunda görülebilirler.”
TUA açıklamasında aktarıldığı üzere gök cisimlerinin kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebildiği biliniyor.

Dün gece Türkiye’nin birçok kentinden görüntülenen gökyüzünde kayan yeşil bir ışığa ait olduğu belirtilerek farklı kayıtlar sosyal medyada ve haber sitelerinde paylaşıldı.
Aşağıdaki görsel de bunlardan biriydi.
(BPT Haber gibi profillerin) “Türkiye’nin birçok ilinde, yeşil ışık saçan bir göktaşının düştüğü gözlemlendi.” notunu içeren paylaşımlarında ve (Yeni Şafak gibi haber sitelerinin) foto galerilerinde bahse konu fotoğrafa yer verildiği görülüyor.
Bu aktarımların aksine gökyüzünde yeşil ışık saçan meteorun görüntülendiği anılan görsel Türkiye’den ve güncel değil…
Türkiye’de kaydedildiği sanılan fotoğraf aslında Prasenjeet Yadav adlı fotoğrafçı tarafından 2016 yılında Hindistan’da kaydedilmiş.
Söz konusu fotoğraf, Prasenjeet Yadav’ın kişisel internet sitesinde “fotoğraflar” bölümünde ve sosyal medya hesabında da paylaşılmış durumda.