7 adet hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez” hadisinin sahihliğini kanıtlamak için hurma yedikten sonra fare zehiri içtiği belirtilen Şeyh Asrar Raşid’in öldüğü iddiası doğru değil

Yanlış İddia

 

İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde bir münazarada “7 adet hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez” hadisinin sahihliğini kanıtlamak için hurma yedikten sonra fare zehiri içen Asrar Raşid’in kurtarılamadığı yönündeki yanlış iddia sosyal medyada çeşitli haber siteleri / profilleri tarafından paylaşılmış.

 

 

Hatalı aktarım örnekleri:

 

BPT (bpthaber) (Aktarımın yanlışlığı belirtilince paylaşım silinmiş):

“Manchester Üniversitesi’nde bir münazarada ‘7 adet hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez’ hadisinin sahihliğini kanıtlamak için hurma yedikten sonra fare zehiri içen Şeyh Raşid hayatını kaybetti”

 

manchester-universitesinde-bir-munazarada

 

 ABC Gazetesi:

“Hadis’in sahihliğini ispat edeyim derken!…

“7 adet hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez” hadisinin sahihliğini kanıtlamak için hurma yedikten sonra fare zehiri içen Şeyh Raşid, kurtarılamadı.”

 

seyh-rasid-hadisin-sahihligini-ispat-edeyim-derken

 

Haber (Aktarımın yanlışlığı belirtilince paylaşım silinmiş):

“7 adet hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez” hadisini kanıtlamak için hurma yedikten sonra fare zehiri içen Şeyh Raşid, hayatını kaybetti.

 

seyh-rasid-hayatini-kaybetti-iddiasi

 

Asrar Raşid (Shaykh Asrar Rashid) ölmedi. Hâlâ hayatta.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarda, hakkında Türkiye’den haber girişimlerinde paylaşılan iddianın gerçeği yansıtmadığı duyuruldu.

Asrar Raşid’in yaşadığı şu ifadelerle aktarılmış:

 

“Ustad Asrar Raşid hayattadır. Bu haber kanalı yalan haber yayıyor. Asrar Raşid hoca iyidir ve fare zehri içtikten sonra birşey olmamıştır”

 


asrar-rasid-olmedi

 

“This media outlet has got the news wrong. I am alive and well, Alhamdulillah. Whoever can get in touch with this news agency please have them fact check (not the first time the media have got their facts wrong)”

“Bu medya kuruluşu haberi yanlış anlamış. Yaşıyorum ve iyiyim Elhamdülillah. Bu haber ajansıyla kim iletişime geçebilirse, lütfen gerçekleri kontrol ettirsin. (medyanın gerçekleri ilk kez yanlış anlaması değil) “

 


asrar-rasid-hayatta

 

Bahsi geçen hadise 19 Şubat 2020 tarihinde Manchester Üniversitesi’nde düzenlenen İslamiyet ve Hristiyanlık konulu bir münazara esnasında gerçekleşmiş.

 

 

İslam ile Hıristiyan arasında bir inanç seçimi ile ilgili münazara esnasında Buhari ve Muslim gibi sahih kabul edilen kaynaklarda zikredilen “7 acve hurması yiyene zehir ve sihir etki etmez” hadisinin bahsinin geçmesi üzerine Esrar Raşid hadisin gerçekliğini ispat için fare zehiri olduğu belirtilen sıvıyı içmiş.

 

 

7 hurma yiyen birine zehir ve sihir işlemez hadisini kaynak gösterip fare zehiri içen Şeyh Raşid’in hastanede tedavi altına alındığı ileri sürülmüştü.

 

asrar-rasid-zehir-hurma

 

Şeyh Asrar Raşid’in içtiği sıvının niteliği, fare zehiri olup olmadığı, görülen sıvıyı içtikten sonra ya da içmeden önce herhangi tedbir alıp almadığı, münazaradan sonra tedavi altına alınıp alınmadığı ile ilgili teyit edici bir bilgiye erişilemiyor.

 

asrar-rasid-fare-zehiri

 

1 Yorum

  1. ya aslı olmasa ne olur. hurma yedikten sonra zararlı bişi yiyip etkilenmemek diye bişi mi olur.hadi oldu hurma zehirlenmeyi onleyebilen derecede müthiş ise hurmanın oldugu cografyada grip dahi gorulmemeli ,nasi bı.ahmaklik bu

Yorumunuzu yazınız...